Vierentwintig agrarische ondernemers in de Betuwe en Land van Maas en Waal zijn in dit project in 2020 gestart met het toe- en inpassen van natuurinclusieve maatregelen op hun bedrijf. De deelnemers komen onder andere uit de fruitteelt, akkerbouw, melkveehouderij en boomteelt en gaan de komende drie jaar in de praktijk onderzoeken wat de natuur op, rond en onder het bedrijf te bieden heeft voor een duurzame landbouw en veilige voedselproductie.
In het project Natuurinclusief Betuws Boeren gaan ondernemers aan de slag met het realiseren van meer biodiversiteit op hun bedrijf. Hiermee dragen ze bij aan een mooier landschap en benutten ze de toegenomen biodiversiteit wat zorgt voor het aantrekken van meer insecten voor een natuurlijke plaagbestrijding. Dit betekent minder input van gewasbeschermingsmiddelen, een betere bestuiving en een beter bodemleven
Binnen dit project in een lerend netwerk met boeren, adviseurs, onderzoekers gaan deelnemers experimenteren met diverse maatregelen over een periode van 3 jaar (2020-2022).
Maatregelen per sector in 2020
- De boomtelers starten met grasbanen en bloemenstroken tussen de rijen met laanbomen. Met de bloemenmengsels willen ze bereiken dat er meer insecten en natuurlijke vijanden komen voor natuurlijke bestrijding van schadelijke insecten; het gebruik van insecticiden kan dan minder worden. In de zwartstroken onder de bomen gaan ze machines inzetten voor mechanische onkruidbestrijding.
- De fruittelers zaaien bloemenstroken tussen de rijen. Vooraf is gekeken naar de samenstelling van het bloemenmengsel; hiermee willen ze de biodiversiteit bevorderen om meer bijen aan te trekken en natuurlijke plaagbestrijding te bevorderen.
- De akkerbouwers zetten in op de toepassing van meerjarige akkerranden. Dit doen zij door een mengsel te kiezen met meerjarige kruiden. Het voordeel hiervan is dat de grond niet meer geploegd hoeft te worden, waardoor voedsel en schuilplaatsen beschikbaar blijven voor de insecten.
- De melkveehouders starten met de uitwisseling van de ervaringen met kruidenrijk grasland. Ze kijken daarbij naar het optimale beheer voor het goed in stand houden van kruidenrijk grasland. Het hooi van het kruidenrijke grasland wordt gevoerd aan jongvee en/of droge koeien voor een betere gezondheid van de dieren en daardoor minder gebruik van antibiotica.
Lerend Netwerk
De deelnemers wisselen dit jaar ervaringen uit door op bezoek te gaan bij collega’s in de eigen sector maar ook in andere sectoren. Daarbij zien ze vernieuwingen die ook in hun eigen sector toepasbaar zijn; daarbij hoeven ze het wiel niet opnieuw uit te vinden als ze de ervaring uit andere sectoren kunnen gebruiken.
Deelnemende partijen
Agrarische Natuurvereniging Lingestreek en de Coöperatieve Betuwse Fruitmotor zijn de initiatiefnemers van dit project. Dit project sluit perfect aan op het voorgaande project, mede gefinancierd door Rabobank West Betuwe, waarin deelnemers hagen en bloemrijke akkerranden hebben gerealiseerd op hun bedrijven met als doel meer biodiversiteit en een mooier landschap te creëren.
Eindproducten
24 Deelnemers uit vier sectoren hebbben de afgelopen 3 jaar geëxperimenteerd met het toepassen van maatregelen die bij dragen aan een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering. De resultaten en ervaringen zijn gebundeld in een overzichtelijke leaflet per sector. Download hier de flyers (2023) met de resultaten en ervaringen van de deelnemers:
Leaflet: Toepassingen en ervaringen van natuurinclusieve maatregelen in de fruitteelt
Leaflet: Toepassingen en ervaringen van natuurinclusieve landbouw in de akkerbouw
Leaflet: Toepassingen en ervaringen van natuurinclusieve maatregelen in de boomteelt
Leaflet: Toepassingen en ervaringen van natuurinclusieve maatregelen in de melkveehouderij
Dit POP-project wordt mede mogelijk gemaakt door :