Fruittelers en boomtelers hebben samen een verdiepingsslag gemaakt op het gebied van natuurlijke plaagbestrijding. Tijdens een bijeenkomst in het kader van het project Natuurinclusief Betuws Boeren heeft Mariken Schenkeveld van Schenkeveld Natuurlijk Advies de 22 aanwezigen kennis laten maken met de meest voorkomende insecten en de invloed van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op deze insecten.
Bij de start van de avond zijn de resultaten van het project kort toegelicht aan de hand van 3 speerpunten:
- natuurlijke plaagbestrijding incl. bloemenstroken
- mechanische onkruidbestrijding
- organische stof in de bodem
In 2023 gaan de deelnemers met deze drie bovengenoemde speerpunten aan de slag op hun eigen bedrijf. Ze kunnen dit jaar meer organische mest aanvoeren, aangezien de waardering voor fosfaat voor vaste mest en compost is aangepast binnen de mestwetgeving. Fosfaat in compost telt nu voor 25%, dat was voorheen 50% en fosfaat uit vaste strorijke mest telt nu voor 75%, dat was 100. Dit kan bijdragen tot meer organische stof in het bodem.
Voor het verbeteren van de organische stof in de bodem is de toepassing van groenbemesters in de periode na de rooi van de bomen een goede maatregel.
Door een mengsel te kiezen met kruiden/bloemen kan dit in het voorjaar en zomer een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
Herkennen van insecten
Mariken Schenkeveld heeft de deelnemers vervolgens een overzicht gegeven van de meest voorkomende insecten in de boomteelt en fruitteelt. Het gaat daarbij zowel om de schadelijke als de nuttige. Aan bod zijn gekomen: bladluis, trips, galmug, spint en mijten en de belangrijkste natuurlijke vijanden van deze plagen zoals bijvoorbeeld het lieveheersbeestje, gaasvliegen en roofmijten. Van deze insecten en mijten zijn de belangrijkste kenmerken toegelicht.
De deelnemers in het project zijn voorzichtig met het gebruik van fungiciden en insecticiden. Ze streven naar een zo goed mogelijk natuurlijk evenwicht van insecten in de kwekerij. Ook met de keuze van de gewasbeschermingsmiddelen is hierin onderscheid te maken om nuttigen te behouden. Daarbij wordt verwezen naar de website met de neveneffecten van gewasbeschermingsmiddelen op de natuurlijke vijanden.
Voor de herkenning van de insecten konden de deelnemers dit praktisch oefenen met het bekijken met een loep van meegebrachte natuurlijke vijanden in bakjes.
Het vervolg op deze bijeenkomst is dat de deelnemers in het groeiseizoen in de praktijk gaan kijken welke insecten er aanwezig zijn en of er eventueel bijsturing nodig is.