Fruittelers en boomkwekers hebben zich binnen het netwerk ‘Natuurinclusief Betuws Boeren” zich in twee avonden verder verdiept in natuurlijke plaagbestrijding. Deze ondernemers hebben zich laten informeren over de inzet van gekweekte insecten voor plaagbestrijding. Ook zijn ze met hun loep op zoek gegaan naar de verschillende insecten in de boomgaard en de kwekerij.
Door het vergroten van de biodiversiteit door o.a. inzaai van bloemenmengsels en grasbanen in de kwekerij is de afgelopen jaren hard gewerkt aan natuurlijke plaagbestrijding. Het aantal nuttige insecten nemen toe doordat de leefomstandigheden van deze insecten verbeteren. Deze insecten kunnen een bijdrage leveren aan een natuurlijke plaagbestrijding in boomgaard en de kwekerij. Het grote voordeel is dat deze insecten geen schade aanrichten, terwijl sommige insecticiden dit wel doen. Voor bestrijding van brandhaarden / plagen is het soms toch noodzakelijk om in te grijpen om kwaliteitsschade aan het eindproduct en groeiverlies in de boomkwekerij te voorkomen. Het is kiezen voor een groen middel kan dan een optie zijn, omdat deze zo weinig mogelijk schade veroorzaken aan de nuttige insecten. Ook een correctie uitvoeren met een selectief chemisch middel hoeft geen probleem te zijn, mits deze veilig zijn voor de natuurlijke vijanden.
Inzet gekweekte insecten
Een andere mogelijkheid is de inzet van gekweekte nuttige insecten. Het bedrijf Koppert doet hier onder ander onderzoek naar. Zij zetten gekweekte natuurlijke plaagbestrijders in voor diverse teelten zowel in kassen als in open teelten. Tim Bos onderzoeker bij Koppert vertelt ons over hun onderzoek en ervaringen. Allereerst geeft hij aan in welke landen en teelten zij onderzoek doen naar de inzet van gekweekte insecten voor natuurlijke plaagbestrijding. Naast de glastuinbouw wordt nu ook gewerkt aan plaagbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt en akkerbouw. In het onderzoek richten ze zich op welke nuttige plaaginsecten/organismen in te zetten zijn bij natuurlijke plaagbestrijding. Bij de inzet van gekweekte insecten kiezen ze binnen voor een hogere dosering voor een effectieve bestrijding en buiten voor een lagere dosering met als doel het voorkomen van grote schade. Ook doen zij onderzoek naar de aanpak van perenbladvlo. Voor de bestrijding kunnen veel verschillende soorten natuurlijke vijanden ingezet worden.
Stimuleren van natuurlijke vijanden
Voor het stimuleren van natuurlijke vijanden is van belang:
- Gewasbeschermingsmiddelen gebruiken die voldoen aan de criteria van integreerbaarheid
- Aanbieden van alternatieve voedingsbronnen
- Zorgen voor “winter” schuilplaatsen
- Plantdiversiteit
- Uitzetten van natuurlijke bestrijders
Op zoek naar insecten
Op de tweede avond hebben deelnemers gekeken welke insecten er leven in de kwekerij. De deelnemer gingen voortvarend van start. Ze schudden eerst de insecten uit de boom en deze werden vervolgens opgevangen op platen. Vervolgens zijn deze met de zelf meegenomen of uitgereikte loep gedetermineerd. Men is verrast door het grote aantal en verschillen aan insecten die in de kwekerij voorkomen. Door het zelf doen van waarnemingen zien ze nu des te meer hoe belangrijk het is om deze zoveel mogelijk te sparen en goed na te denken over de gevolgen van een bespuiting met insecticiden . Daarbij is het van belang om te weten welke chemische middelen schadelijk kunnen zijn voor natuurlijke vijanden. Het was een leerzame avond die voor alle aanwezige deelnemers werd gezien als zeer interessant en eye-opener.